Veel aandacht voor ons protest!

Michael Sijbom en Pieter Omtzigt bij de onthulling van onze campagne

Vrijdagmiddag is onder grote belangstelling van zowel inwoners van Driene als van betrokken medestanders tegen de Noordtak een spandoek onthult. Een onthulling door tweedekamer-lid Pieter Omtzigt en Michael Sijbom (directeur van Landschap Overijssel), waarbij veel pers aanwezig was. Niet alleen regionaal betrokken pers, ook SBS6 was aanwezig. Wat vooral duidelijk wordt is hoe het ons als bewoners raakt, hoeveel impact het heeft op ons landschap, maar ook op de sterke sociale gemeenschap in Driene.

Op de website van Tubantia is een reportage van de onthulling terug te vinden bij het artikel “Protestbord toont verzet tegen Noordtak Betuweroute: ‘Twentse natuur moet behouden blijven“. In het artikel geven zowel Sijbom als Omtzigt aan dat het nu van groot belang is om protestgeluid te laten horen. Omtzigt: „Het zijn serieuze partijen die nu zeggen dat die Noordtak er moet komen. Dan moet je nu zeggen wat je er van vindt. Je kunt dan niet wachten tot het hele plan er ligt. Ingetekend is en de planning klaarligt.”

SBS6 Hart van Nederland
Maickel Korf is de voorzitter van Buurtkring Driene. Hij woont in het oude “Drienerschooltje”, een prachtig monument op een dito locatie. Met uitzicht over het coulissenlandschap van Driene. Maar ook een locatie met een uitzicht vol op een mogelijke Noordtak. Met een emotioneel betoog roept Maickel politici om te komen kijken wat ze hier gaan aanrichten met de aanleg van een spoorlijn.
Kijk de reportage terug op de site van Hart van Nederland

Podcast De Twentse Kern
In deze Podcast van Tubantia wordt een interview met Michael Sijbom uitgezonden. Helder en duidelijk gemotiveerd geeft hij aan waarom we die spoorlijn niet moeten willen. In dezelfde podcast komt ook RONA aan het woord. RONA is belangenbehartiger van bewoners die langs de huidige spoorlijnen wonen. Ze zijn tegen extra goederenvervoer via bestaand spoor, maar voor de nieuwe Noordtak. Wrang is het, dat door de Noordtak juist nog meer burgers aan het spoor komen te wonen, waarbij ook nog eens een keer authentieke landschappen worden opgeofferd.
Beluister de podcast

1Twente
In aanloop naar de onthulling van onze protestborden werd Jacqueline van Brakel, eveneens wonend in Driene al geïnterviewd. Begripvol voor de overlast die goederenvervoer veroorzaakt bij anderen die aan het spoor wonen, maakt zij zich grote zorgen over een “muur” die door ons landschap zou moeten gaan lopen.
Dit interview is terug te luisteren op YouTube


“We moeten zuinig zijn op ons prachtige landschap! Hier past geen goederen spoorlijn die hooggekwalificeerde natuur, maar ook sociale netwerken splijt. Tijden zijn veranderd, er is een enorme woningbouw opgave en de ruimte is schaars. De Noordtak lijkt vooral gericht op het uitbreiden van de capaciteit van transport per spoor. De vraag die we ons daarbij moeten stellen is of we ons unieke landschap, in zowel Twente als ook in de Achterhoek, daarvoor moeten opofferen. Er is een grens aan de groei!”


Vorige
Vorige

Landschap Overijsel nodigt RONA uit tot samenwerking

Volgende
Volgende

Maar wat is dan het voorgenomen tracé van de Noordtak?