In gesprek met staatssecretaris Vivianne Heijnen

Maandagochtend 21 februari was staatssecretaris Vivianne Heijnen voor een werkbezoek in Doetinchem. Het onderwerp van gesprek was de Noordelijke aftakking van de Betuweroute. Ze ging daarbij in gesprek met lokale bestuurders en inwoners van Twente en de Achterhoek over de mogelijke aanleg van de nieuwe goederenspoorlijn. Ook wij waren aanwezig.

Aanwezig waren als gastheer burgemeester Boumans van Doetinchem, tevens voorzitter van de Regio Achterhoek en burgemeester Van Oostrum van Berkelland. Vanuit werkgeversperspectief was de voorzitter van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek & lid van de Achterhoek Board Arthur Jansen aangeschoven. De inwoners uit de achterhoek werden vertegenwoordigd door Renske Faber. Ook wij ontvingen een uitnodiging welke door Nora van der Meulen dankbaar werd aanvaard.

De staatssecretaris heeft in het gesprek aangegeven dat er op dit moment door haar ministerie weliswaar een onderzoek wordt uitgevoerd naar het nut en de noodzaak van een noordelijke aftakking van de Betuweroute, maar dat alle opties nog op tafel liggen. “Ik ben wel geschrokken van het idee dat hier leefde, dat het al vaststaat dat er een nieuwe Noordtak van de Betuweroute komt. Dat is echt niet zo."

Dat de onrust is ontstaan is natuurlijk niet zo gek. Zoals bekend is er in de tweede kamer in november een motie aangenomen om de maatschappelijke en/of economische meerwaarde van de zogenaamde Noordtak van de Betuweroute te onderzoeken. Een motie waar in zowel de Achterhoek als in Twente niemand van op de hoogte was. De inwoners niet, maar ook de bestuurders waren verrast en konden de ontstane zorgen bij de inwoners niet wegnemen. Wanneer er dan vervolgens artikelen in het nieuws verschijnen waarin wordt gesteld “De Noordtak komt er, de vraag is alleen hoe” of een item bij EenVandaag met als titel ”Noordtak Betuwelijn door Achterhoek in conceptrapport laatste serieuze optie” dan komt dat de rust niet ten goede. Sterker nog, het roept de vraag op of het besluit niet al is genomen.

Arthur Jansen gaf in het gesprek duidelijk aan dat we graag hadden gezien dat er in de politiek iemand was opgestaan om een tegengeluid te laten horen. Er is een vooringenomenheid welke in de media wordt geuit en welke niet wordt weerlegd. Er is kennelijk een veronderstelling dat de Noordtak goed zou zijn en deze vooringenomenheid maakt dat er een zorg ontstaat of iedereen er in het kader van onderzoek wel eerlijk in staat.

Behalve de zorgen is ook duidelijk gemaakt dat een Noordtak de regio helemaal niets brengt, behalve overlast. We gaan steeds meer lokaal doen, we moeten geen containers willen verslepen. En de vraag is gesteld of het onderzoek zich niet zou moeten richten op de maatschappelijke en landschappelijke gevolgen in plaats van op de maatschappelijke meerwaarde?

Vanuit de Euregionale samenwerking is bekend dat er in het Duitse achterland op het spoor geen enkele ruimte beschikbaar is. De Duitsers vragen zichzelf af of we dan niets van de Betuweroute hebben geleerd. De vraag aan de staatssecretaris is dan ook of het Duitse achterland bij het onderzoek wordt betrokken? En of het niet aannemelijk is dat de Duitsers zelf veel liever investeren in een spoor vanaf de havens in Bremen of Hamburg richting het Noordoosten, ook omdat die havens uiteindelijk veel dichter bij Noord-Oost Europa liggen.

De staatsecretaris luistert en geeft aan onze zorgen niet weg te kunnen nemen, maar belooft alles heel goed mee te wegen. Geen nieuwe Noordtak is een reële optie. Aldus Vivianne Heijnen.

De zorgen zijn inderdaad niet weg, maar zoals Nora van der Meulen het aangeeft: “Het feit dat er naar ons geluisterd wordt, is erg belangrijk. De afgelopen weken vlogen de nieuwsberichten je om de oren, maar je hebt geen idee met wie je daar dan over in gesprek kunt. Dat dat nu kan is erg fijn, maar het neemt nog niet alle onrust weg."

Ondertussen staan we in de Achterhoek & Twente schouder aan schouder. 40 Belangenorganisatie bundelen hun krachten en gaan een stichting “Stop de Noordtak” oprichten. Een samenwerking om 1 geluid tegen de Noordtak te laten horen. Bekijk hierover ook het persbericht op Twitter.

Laat ook uw stem horen tegen de Noordtak en teken de petitie!


Na afloop van het gesprek was er een persconferentie. De Gelderlander, RTV Oost & Omroep Gelderland waren aanwezig:

Vorige
Vorige

Onze spandoeken zijn tegen kostprijs beschikbaar

Volgende
Volgende

Hoogleraren trekken Noordtak in twijfel