Verklaring van Stichting Stop de Noordtak
Na de Tweede Kamer Motie van 4 november 2021 is er in Twente en de Achterhoek veel onrust ontstaan. In de Stichting Stop de Noordtak hebben diverse bewoners- en maatschappelijke organisaties de krachten gebundeld. Deze groeiende lijst telt nu 35 organisaties.
Verklaring van Stichting stop de Noordtak
Als bewoners koesteren wij de rust, ruimte en natuur in de Achterhoek en Twente. In dit deel van Nederland liggen talloze landgoederen, beschermde natuurgebieden en unieke cultuurlandschappen. Deze kwaliteiten moeten we behouden. Een spoorlijn die het gebied doorsnijdt zal niet alleen de natuurwaarden van Twente en de Achterhoek aantasten, maar schaadt eveneens de sociale cohesie. Daarnaast zal het onttrekken van grond van boeren de agrarische sector ongemeen hard treffen.
In 2014 is van de lijn afgezien omdat deze niet rendabel zou zijn en Duitsland er weinig belangstelling voor had. Dat was toen een opluchting.
Nu zijn we 8 jaar verder en is de Noordtak weer actueel nadat in het najaar een motie is aangenomen in de Tweede Kamer ‘om de maatschappelijke en economische meerwaarde van een Noordtak te onderzoeken’. De achtergrond hiervan is de ambitie van de spoorgoederentafel om het goederenvervoer tot 78 miljoen ton in 2040 te laten groeien. Let wel dit is geen onderbouwde prognose van het aanbod van goederenvervoer maar een wensbeeld.
De vraag is hoe we dit wensbeeld moeten beoordelen tegen de achtergrond dat de haven van Rotterdam de meest vervuilende haven van Europa is. Dat het overslagmodel als winstmaker voor Nederland al lang een achterhaald concept en maatschappelijk niet wordt geaccepteerd, wil er bij de havenbedrijven kennelijk nog niet in.
WAT WILLEN WIJ
Voor de Noordtak zijn er volop alternatieven. Denk hierbij aan een duurzamere binnenvaart, het beter benutten van de Betuwelijn en snel zorgen voor een goede aansluiting daarvan met Duitsland. Transport van gevaarlijke stoffen kan beperkt worden door de productieketens slimmer te organiseren, of simpelweg een grens stellen aan de groei. Vanwege de noodzaak van een klimaatneutrale en circulaire economie in 2050 is juist een verkleining van goederenstromen nodig. En bovenop dit alles komt de vraag hoeveel (extra) ruimte we eigenlijk aan de groei van transport en distributie willen geven in Nederland.
Daarnaast moet er gedegen onderzoek komen over het nut en noodzaak van een andere afhandeling van het goederenvervoer dan over Zevenaar-Emmerich-Oberhausen. Hierbij moeten niet alleen economische factoren onderzocht worden maar ook natuurwaarden en leefbaarheid in de Achterhoek en Twente. We zijn er van overtuigd dat uit zo’n onderzoek blijkt dat een Noordtak niet wenselijk is en dat er vooral ingezet moet worden op doortrekking van de Betuwelijn via Zevenaar zoals oorspronkelijk was afgesproken.
Zelfs zou Nederland voor die aanpassing in Duitsland opnieuw kunnen optreden als mede-financiër. Dat is niet alleen goedkoper maar bespaart hier ook de leefomgeving in Twente en de Achterhoek.
Woordvoerders:
Michael Sijbom (tel.+316 42747944)
Hugo de Vries